BAHAN-BAHAN:
100gm gula castor
150ml susu cair
100ml susu pekat manis
150gm majerin
50gm serbuk koko
150gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
Secubit garam
2 biji telur gred A
CARA-CARA:
1. Masak di atas api, gula castor, susu pekat, susu cair dan majerin hingga larut.
2. Larutkan koko dengan beberapa sudu adunan susu dan majerin tadi. Tuang kesemua adunan susu dan kacau sebati hingga larut kesemuanya. Masukkan telur dan kacau sebati.
3. Ayak tepung, baking powder, soda bicarbonate dan secubit garam.
4. Kaupbalikkan tepung ke dalam adunan koko.
5. Tuang dalam loyang dan kukus selama 45min - 1 jam. Sejukkan dahulu sebelum dituang ganache.
CHOC GANACHE:
150gm whipping cream
200gm cooking chocolate
1/2 tbs majerin
1 tbs madu utk mengilatkan ganache
* Masak whip cream hingga berbuih. Angkat dari api dan masukkan cooking choc yg telah dikiubkan. Kacau sebati. Masukkan majerin dan madu. Kacau rata.
Tuesday, January 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hi Nik Amiezza. Dah lama tak ada resepi baru
ReplyDeleteBila nak update blog....
ReplyDelete